Projecten

2021-4 Kienehoef

De Kienehoef is een waterpark waar de Helden van Kien bezig zijn met het aanleggen van een waterplantmoestuin. In hun restaurant willen ze waterplanten op de menukaart zetten. Stichting Waterplant heeft geadviseerd in plantenkeuze en de plaatsing van de eerste waterplantjes gerealiseerd.



2021-4 Biest Houthakker - Nieuwe aanplant

We hebben er nu 6500 Lisdodde geplaatst, omdat de proefplaatsing van vorig jaar een succes was. Om de ganzenvraat tegen te gaan hebben we het water omlaag gezet en vlaggetjes geplaatst. Dit jaar was er veel slib, omdat het Helofytenfilter was uitgezet. Hierdoor was er veel slib van de rioolwaterzuivering. We hebben de planten hierdoor wat dieper geplaatst. Het lijkt er momenteel op dat de planten het goed gaan doen.



2020 Biest Houthakker - Rioolwaterzuivering

Uitdaging: De ganzen eten structureel alle planten op.
In dit gebied hebben ze veel last van ganzenvraat. Er is een proef gedraaid met specifieke planten, om te kijken of de ganzenvraat kan worden tegengehouden. Er zijn 300 Lisdodde geplaatst. De plek zal in het voorjaar van 2021 worden geëvalueerd. Bij succes zal het worden volgepland, anders wordt er gezocht naar een andere natuurlijke oplossing.

2002 Rioolwater Biest Houthoukker 01
2002 Rioolwater Biest Houthoukker 01
2002 Rioolwater Biest Houthoukker 02
2002 Rioolwater Biest Houthoukker 02
2002 Rioolwater Biest Houthoukker 03
2002 Rioolwater Biest Houthoukker 03
2002 Rioolwater Biest Houthoukker 04
2002 Rioolwater Biest Houthoukker 04



2020 Soerendonk - Rioolwaterzuivering

Uitdaging: Volle beplanting creëren in een doorstroomgebied.
Dit is een rioolzuivering van waterschap De Dommel. Dit is in het kader van een project van de Europese Unie. De EU wil stimuleren dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van milieuvriendelijke bouwmaterialen. Als ze volgroeid zijn na een jaar worden ze geoogst en verwerkt als bouwmateriaal.


2020 Cambodja - Zwemvijver

Uitdaging: Helder en vitaal maken van het water.
De Stichting heeft geadviseerd in het herstellen van de natuurlijke balans van de zwemvijver. De vijver was niet goed bijgehouden en vervuild. Door de juiste hoeveelheid planten erin te zetten en het waterniveau op de goede hoogte te brengen, werd het evenwicht hersteld.


2016 Vlierhof Keeken DE - Zwemvijver

Uitdaging: Natuurlijke balans herstellen.
Dit is een zwemvijver, waarvan de omgeving flink begroeid was. Ze hadden last van vervuiling, met name van het blad en takken van de overhangende bomen. Wij hebben de bomen gesnoeid en de vijver schoongemaakt van vuil. Uiteraard wat nieuwe planten geplaatst. De vijver houdt nu zichzelf schoon. We zijn nog enkele jaren terug geweest om te controleren.


2015 Den Haag Spinozahof - Lesgeven aan jongeren

Uitdaging: Kennisoverdracht aan betrokkenen.
De Spinozahof is een volkstuin midden in het oude centrum van Den Haag dat is opgezet door en voor buurtbewoners. De Stichting heeft daar een aantal lessen gegeven aan scholieren waarin ze leerden hoe de zuiverende werking van waterplanten werkt en hoe belangrijk dit is voor dieren. We zijn met de scholieren gaan kanovaren in de stad om de waterplanten te leren herkennen in de natuurlijke omgeving.


2015 Duurzaam Den Haag - In kaart brengen

Uitdaging: Begroeiing waterplanten inzichtelijk maken.
De vraag van de gemeente Den Haag (Het Haags Milieu Centrum) was om alle waterplanten binnen de stad in kaart te brengen. De doelstelling was om overgroei de minderen op plekken waar dat nodig was. Deze planten werden dan geplaatst op locaties die nog planten nodig hadden. Hieronder enkele van deze planten.


2014 Leersem in Overberg - Zwemvijver

Uitdaging: Beplanting aansluiten op de smaak van de eigenaar.
De eigenaar heeft deze zwemvijver zelf gemaakt met advies van Stichting Waterplant. De Stichting heeft nog jaren onderhoud gepleegd aan deze vijver.
De vijver is heel groot en ligt direct aan het woonhuis. Langs alle randen zitten stijgers waarvan je in het water kan springen. Het ondiepe stuk, waar alle zuurstofplanten in staan, is wel 4 meter breed en 15 meter lang. Door deze flinke oppervlakte aan planten wordt het water goed gezuiverd.


2011 Breda - Natuurlijke oevers

Uitdaging: Gegronde aanpassingen maken in de architectuur.
Het was een klein project waarbij wij een aanvulling hebben gebracht aansluitend op het werk van de architect. Hier zijn we afgeweken van de oorspronkelijke plannen, waarbij de moerasplanten te diep en de waterplanten te hoog waren ingepland. Het resultaat geeft een mooie natuurlijke begroeiing.


2010 Handel - Zwemvijver

Uitdaging: Natuurlijke kringloop ontwerpen op grote schaal.
Dit is een vijver 25 bij 10 meter; het grootste zeil dat verkrijgbaar was. De groei van planten op de rand was veelvuldig. Wij hebben deze planten na uitdunnen nog op veel plekken kunnen plaatsen. Daardoor brachten we ook een gezonde bacteriëncultuur over naar nieuwe projecten. De aanleg van een natuurzwembad is in aanleg goedkoper dan een gewoon zwembad. Tevens is het milieu vriendelijk, omdat je geen chemicaliën nodig hebt als chloor of andere middelen. De planten doen al het werk en maken het water levensvatbaar.


2007 Amsterdam Geuzenveld - Oeverbedekking

Uitdaging: Veelheid aan wegwerp afval door mensen.
In het Eendrachtspark hebben we een 5 kilometer lange oever beplant met waterplanten op kokosmatten. Het was een drie jaar lang durend project. Naar mate de bouw vorderde, konden wij weer een stuk beplanten. Door het vele afval waren er veel ratten en eenden aanwezig die schade brachten aan de beplanting.


2002 Huizen Naarden - Beplanting Oevers

Uitdaging: Tegengaan van nieuwe rietbegroeiing.
De eigenaar had een sloot verlegd en wij hebben daar de oevers van beplant. Het was een water van 3 km lang met planten in water en op de oevers. Wij hebben dit water 10 jaar lang onderhouden. Door het snel groeiende riet moesten we oplossingen verzinnen om ruimte te creëren zodat andere beplanting zich kon ontwikkelen op de oevers.


2002 Handel - Natuurvijver

Uitdaging: Werken met het hoogteverschil in het water.
Deze vijver is gebouwd om als voorbeeld te fungeren. Het was een vijver met een mooie balans. Er stonden veel leuke plantjes in. Omdat het op zandgrond zat was het waterverschil tussen de zomer en winter vaak wel 2 meter. Daarmee moest rekening gehouden worden met de keuze van planten.


1993 Handel - Schildpaddenvijver

Uitdaging: Zoveel mogelijk schildpadden te kunnen opvangen.
In deze vijver werden een 20-tal schildpadden gehouden en 300 vissen. Er zitten spoorbielzen rondom, zodat de schildpadden er niet uit konden kruipen. Achter in de foto was een stuk moeras waar de schildpadden vaak zaten.


 
E-mailen
Bellen
Map
Info